Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Mensen hebben vaak een voorkeur voor witte of bruine eieren omdat ze denken dat de één gezonder of lekkerder is dan de ander. Eén van de meest gestelde vragen is dan ook: wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

In de Nederlandse supermarkten (en sommige eierautomaten) liggen zowel witte als bruine eieren. En veel mensen hebben een voorkeur voor een van de twee. Zo denken sommige mensen dat bruine eieren diervriendelijker en gezonder zijn dan witte eieren of ze vinden juist die witte eieren ‘schoner’ en lekkerder. Ook wordt er nog wel eens gedacht dat witte eieren uit een legbatterij komen en daardoor minder smaakvol zijn dan bruine eieren. Onzin, want die legbatterijen zijn in Nederland gelukkig al sinds 2012 verboden.

Meer bruine eieren verkocht

Laten we bij het begin beginnen: in Nederland worden al decennia lang meer bruine dan witte eieren verkocht. Met Pasen is er wel meer vraag naar witte eieren, omdat deze beter geverfd kunnen worden, maar al in 1964 won het bruine ei het van het witte, zo blijkt uit het rapport Eieren.

Hoe komen eieren aan hun kleur?

Hoe die eieren aan hun bruine kleurtje komen is simpel: de kleur van een ei wordt bepaald door het ras van de kip. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren legt. En er zijn zelfs kippen die blauwe of gespikkelde eieren leggen.

Smaken witte en bruine eieren verschillend?

Het maakt niet uit of je een wit of een bruin ei eet; als een witte kip en een bruine kip hetzelfde voer krijgen, is de smaak van hun eieren ook hetzelfde. Het enige echte verschil is het pigment in de eierschaal. Dat wil echter niet zeggen dat alle eieren hetzelfde smaken. Hoewel de kleur van het ei geen verschil maakt, doen andere factoren dat wel. Denk aan de voeding van de kip, de versheid van het ei, de bereidingswijze en waar je je eieren bewaart.

Zijn bruine eieren gezonder dan witte?

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de eikleur geen aanzienlijk effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van een ei. Alle eieren lijken qua voedingswaarde op elkaar, ongeacht de grootte, eicode of kleur. Elk ei bevat dus ongeveer evenveel vitamines en mineralen. Alleen Omega-3 eieren zijn een klein beetje gezonder, omdat de onverzadigde vetzuren uit de voeding van de kip in het ei terechtkomen. Het voer beïnvloedt ook de kleur van de dooier. Een kip die voedsel krijgt waar maïs of alfalfa aan toegevoegd is, legt eieren met een donkere dooier.

Hebben bruine eieren een hardere schaal dan witte?

Er wordt wel eens gezegd dat bruine eieren een dikkere of hardere schaal hebben dan witte eieren. Ook dit klopt niet, de kleur van de eieren heeft niks te maken met de hardheid van de schaal. Als een schaal van een ei harder is, betekent dit dat de kip die het ei gelegd heeft waarschijnlijk wat jonger is. Oudere kippen leggen eieren met dunnere schalen; dat geldt voor witte én bruine eieren.

Waarom zijn bruine eieren duurder dan witte?

Witte eieren zijn vaak iets goedkoper dan bruine eieren, maar dat heeft niets met de kwaliteit van deze eieren te maken. Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren omdat de kip die deze eieren legt iets groter is en dus meer voer nodig heeft. En dat wordt doorberekend in de prijs. Overigens zijn bruine eieren ook vaak iets groter dan witte eieren.