Eieren

De eieren die wij eten komen vrijwel altijd van de kip. Een ei bestaat uit een schaal van kalk, eiwit en een dooier. De schaal is wit of bruin, afhankelijk van het ras van de kip.

Herkomst

In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. 

Gekke eitjes

Soms hebben eieren niet de normale ovale vorm en zijn deze ongewoon qua vorm, uitzicht of andere. Hierbij enkele vaak voorkomende eieren:

✔ Windeieren

Dit is een ei met een weke of ontbrekende kalkschaal. Dit is vaak ook iets dat voorkomt bij het eerste ei van de kip, maar dit kan ook soms later nog eens optreden.

Oorzaken? Een van de oorzaken is dat er te weinig calcium in het voedselrantsoen zit. Daarom is het belangrijk dat je de juiste voeding aanbiedt zoals een mengeling met legkorrel en grit, of grit apart aan te bieden. Dit kan ook liggen aan het feit dat de kip laag in de rangorde zit waardoor hij of zij te weinig voeding krijgt.

✔ Dubbele dooiers

Dit gebeurd er als 2 eierdooiers zijn gerijpt en afgezakt naar de eileider, het ei is daardoor ook vaak groter en zwaarder als een gewoon ei, en kost dus ook meer moeite voor de kip om te leggen. Deze eitjes kan je veilig opeten.

✔ Stippen of vlekken op het ei

Dit is als er een bloedvaatje is gebroken tijdens het leggen van het ei, op zich is dit zeker geen probleem maar daardoor zie je donkerbruine stippen wat niet altijd even aangenaam eruit ziet.

✔ Hanenei

Deze eitjes hebben geen dooier doordat het te klein is en dus geen eigeel bevat met vreemde vliezen eromheen, dit is ook vaak voorkomend bij het eerste ei. Bij oudere kippen kan dit te maken hebben bij problemen aan de eileider.

✔ Ei in een ei

Door de wand van de eileider is het ei in de verkeerde richting geduwd.

Wanneer het volgende ei dan wordt gemaakt vormt de schaal rond de beide eitjes.

✔ Andere afwijkende vormen

Dit is vaak door het voedselrantsoen of problemen aan de eileider. Volg dit daarom nauw op en contacteer een veearts.